Általános bemutató & Programunk története

A „Reménység háza" eformátus keresztyén központot 1994-ben alapították és – az egyházi szolgáltatások mellett – közösségépítő és fejlesztő tevékenységeket is kínál, mint például: jogi, üzleti és személyes tanácsadást munkanélküliek, fiatalok, nők és rászorultak számára, adminisztrál: egy idősek otthonát („Nikodémus" Idősek Otthona), valamint egy kirándulóházat Uzonkafürdőn.

Hivatalosan a Romániában bejegyzett Református Egyház keretein belül működik, és a Brassói Magyar Református Egyházközséghez tartozik. Székhelyünk címe: RO-500205, Brassó, Moldovei utca 2. 

A Reménység Háza Református Keresztyén Központ gondozásában, a HEKS - Swiss Interchurch Aid és a Diakonisches Werk Germany támogatásával, a „Családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló program" 2003 áprilisától rendszeres szolgáltatásokat nyújt a családon belüli erőszak áldozatai számára:

  • szociális, orvosi, pszichológiai támogatást
  • pszichológiai tanácsadást és terápiát egyéni vagy csoportos foglalkozások által
  • rendszeres szakmai találkozókat, tréningeket a helyi szociális hálózatok szervezeteinek tagjai számára
  • időszakos jelenlétet a helyi tömegtájékoztatási médiumokban
  • oktatást, a tizenéveseknek, diákoknak és szülőknek szervezett műhelyek által
  • kampányt a családon belüli erőszak jogait és szükségleteit illetően
  • szakmai képzéseket a helyi szociális hálózatok szervezeteinek tagjai számára
  • a „kiégés" elkerülését, a munkatársak felügyelete és a számukra szervezett rendszeres csoportbeszélgetések által

A fent bemutatott tevékenységek eredményesek, mivel már egy átfogó, összehangolt közösségi reakció tapasztalható ezekkel kapcsolatban, amely az áldozat biztonságára helyezi a hangsúlyt.

Egy válság idején igénybe vehető menedékhely szükségessége a családon belüli erőszak áldozataival és családtagjaikkal folytatott napi munka során fogalmazódott meg. Célunk egy biztonságos hely, egy menedék létrehozása a családon belüli erőszak áldozatai számára, ahova szélsőséges ellentétek esetén menekülhetnek, és egyedül, vagy a gyermekeikkel megpihenhetnek.

A cél egy működő és hasznos menedékhely létrehozása, biztosítása és igazgatása a rászorulók számára. Ez a „Családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló programunk" küldetéséhez tartozik, azáltal, hogy krízisintervenciós tevékenységeket, ideiglenes menedéket, szakmai tanácsadást, közösségi oktatási és prevenciós programokat biztosítunk, és a második lépést képviseli, miután az elmúlt 5 évben megvalósítottuk szakmai tanácsadási projektünket a családon belüli erőszak áldozatai számára.

Ha többet szeretne tudni rólunk vagy segítségre van szüksége, hívjon bizalommal a +40-268-471347 telefonszámon, vagy küldjön egy e-mailt a következő címre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.